Edenred goes golf!

golfspelare i solnedgång

”Älskad utmaning sedan 1929” står det på en skylt när jag parkerar på Saltsjöbadens golfklubb. En av landets äldsta klubbar och sannolikt också en av de mest omtyckta. Greener som i högsäsong brukar tillhöra Stockholms bästa och en bana som varje år välkomnar 2 500 medlemmar, 12 500 greenfee-gäster och Sveriges herrelit som över 36 hål gör upp om Saltsjöbadskannan. Ovanför rangen och alldeles vid 18:e green ligger klubbhuset. Byggt på 70-talet, renoverat och utbyggt i etapper. Med shop, restaurang och stor terrass med utomhuskök, loungemöbler och puttinggreen på en armlängds avstånd. Perfekt för det viktiga innan och efter.

Kräsna gäster

Jag ska varken spela eller träna idag. Jag är här för att prata med några av de som håller klubben igång och som på olika sätt ser till att vi golfare har det bra. Vill specifikt veta mer om hur kortet från Edenred tas emot i alla klubbens betalterminaler. Hungrig som alltid börjar jag med restaurangen och krögaren Ammi Wahlén. Hon och hennes man Per har drivit restaurangen och kiosken på banan i sex år. Hon berättar att det tog ett år eller två innan de hittade rätt koncept för verksamheten. ”Golfare är som alla andra men med många speciella önskemål”, säger hon. Och eftersom de också har många lunchgäster som inte är golfare, ska menyn passa många magar. Kan tro att det är knepigt. ”Golfare kan också ha väldigt bråttom, de kommer in här tio minuter innan de ska slå ut och vill ha en wrap, en kaffe, två bananer och en påse nötter. Då gäller det att vi är på tårna och att det går snabbt, vi vill inte höra att det är vårt fel att folk inte hinner till sin starttid.”

”Självklart tar vi kortet från Edenred. Vi är ju en lunchrestaurang och väldigt många av våra gäster har det kortet. Plus att många verkar ha kortet i sin mobil. Ett blipp så är allt klart. Vi tar kortet i kiosken också. Korv, smörgås och kaffe är lunch det också”, säger Ammi.

Kläder, klubbor och annat kul

Shopen på Saltis ägs av Peter och Kia Hansson. De höll tidigare till på Troxhammar GK men är här sedan 2007. Och det är en välfylld shop. Massor av tröjor med klubbens logga på, ”säljer bra” säger Kia, bollar, bagar, skor, kjolar, regnställ och kanske viktigast av allt – klubbor. Med egen studio kan man enkelt få svinghastighet, bollflykt och antal grader vänster om utgångsvinkeln uppmätt. Och, om man vill, kan man också få tillhörande rekommendationer angående utrustning och/eller träningsfokus. Peter som också är klubbens Head Pro försöker varje år kvala in till British Open (numera Senior British Open) men de senaste åren har resan dit mest varit en kul grej, säger Peter.

”Vi blev förvånade första gången någon sträckte fram ett Edenredkort för att betala här. Fick sen förklarat att många får sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet som vi då trodde bara var ett kort för lunchförmån. Vi tar emot kortet när det gäller allt från betalning av rangekort och poletter till enskilda lektioner och kurser, säger Kia.”

Touren nästa!

I receptionen hittar jag Malin Vingeskog. Vanligtvis återfinns hon på svenska proffstouren och siktet är inställt på Ladies European Tour. I januari 2020, innan pandemin bröt ut, tog hon sig ända till finalkvalet. Så snart det är möjligt kommer hon att försöka igen. Varvat med studier och träning jobbar hon nu alltså även här. Ett värdefullt tillskott tänker jag, då man som besökare på en klubb vill ha så många duktiga golfare som möjligt att prata med. Har man tur kan man få en spellektion av henne, gäller bara att ha lite självförtroende då hon slår sin pitch längre än jag slår min järnsexa.

”Vi har ganska många transaktioner med Edenredkortet. Nu får man ju använda friskvårdsbidraget till greenfee och det är det många som gör. Varför skulle inte runda golf vara friskvård om en timmes klättring är det? Överlag har ju de nya reglerna från Skatteverket gjort att friskvårdsbidraget kommit allt närmare golfen. Det tycker vi självklart är toppen!”

Det här är verkligen friskvård!

Sist men inte minst den här dagen pratar jag klubbchefen Mats Candinger. Även han är en duktig golfare med +1,1 i handicap. Efter 10 år som klubbchef här pratar även han om fördelen med att reglerna kring friskvårdsbidraget öppnats upp för fler sporter och aktiviteter än tidigare. Sedan några år tillbaka tillåts en spelare också använda friskvårdsbidraget för den årliga spelavgiften.

”Då webbsidan Min Golf ännu inte kan hantera betalningar med två olika kort vilket ofta är nödvändigt då spelavgiften i de flesta fall är högre än friskvårdsbidraget, kommer folk ut till kansliet i januari för att kunna använda sitt kort från Edenred. Verkar som om de flesta tycker att det är värt besväret”, säger Mats och tillägger att han ändå hoppas på en förbättrad funktion på golfförbundets hemsida.

Jag går tillbaka till bilen och ser på skylten en gång till; ” Älskad utmaning sedan 1929”. Bra slogan för en klubb som hållit ställningarna i flera generationer. Och väldigt kul att vi på Edenred får vara inblandade, om än lite i bakgrunden.

Relaterade artiklar