När magkänslan behöver hjälp

Det har blivit enklare att äta nyttigt. Och svårare. Det finns mer att välja på, både när det gäller olika kök, råvaror och förhållningssätt. Hur ska man tänka och vad ska man äta? Vad är nyttigt, egentligen?

Grönsaker i kundkorg

Vi jobbar med att ge dig mer sunshine in your wallet genom din lunchförmån. Men för att maxa den, vill vi också guida dig till bra val. Det är generella råd som vi snott från till exempel Livsmedelsverket. Ta dem med en nypa salt eller lägg dem på minnet. Du bestämmer. Och fortsätt att njuta av det du tycker är gott. Matglädje är också viktigt!

För de flesta är det här bra val:

  • Grönt, gärna ekologiskt
  • Bra fetter, t ex olivolja, avokado
  • Frukt
  • Fullkorn
  • Fisk

Och det här är bra att minska på:

  • Socker
  • Vitt mjöl
  • Rött kött
  • Chark
  • Ultraprocessad mat

Har du bra balans?

Vi behöver proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och spårämnen. Bland annat. Ingenting innehåller allt och därför behöver vi variera kosten. Med övervikt på det nyttiga. Då spelar några bullar, en pizza eller en riktigt härlig charkbricka mindre roll. Forskning visar också att det är bra för hälsan att äta regelbundet. Alltså, vi behöver ha lite koll på både vad vi äter och hur vi äter.

I bästa fall blir alltså sunshine in your wallet också lite sunshine in your body. Och om du har läst ända hit har du också hängt med på att en nyttig kosthållning inte behöver vara strikt eller tråkig. Det mesta handlar om balans och variation. Och en gnutta medvetenhet om vad kroppen gillar och behöver.

Källor: livsmedelsverket.se; forskning.se

Relaterade artiklar