Hänger du på?

Tänk att vi slänger mat. Som går att äta. Det är en dålig vana och vi behöver ändra den. För restauranger och storkök är siffran ca 120 000 ton matavfall per år bara i Sverige. Och en stor del av det, hade kunnat ätas.

Matavfall i container

Du kan göra mycket

Som sagt. Vi behöver ändra våra vanor. Och komma ihåg att slöseri med resurser också handlar mycket om det vi äter. Mat produceras, fraktas och tillagas. Att slänga mat som går att äta är något vi därför verkligen borde sluta med. Här kommer några tips på hur vi alla kan bidra till att minska onödigt matsvinn:

  • Be om en doggy bag om du inte orkar äta upp
  • Ta mindre (och fler gånger) från buffén
  • Fråga om det går att få en halv portion om en hel verkar för mycket

Du kan självklart även göra bra saker hemma, bland annat:

  • Ett utgångsdatum är inte alltid lika med sista dagen för förbrukning. Smaka och lukta innan du slänger.
  • Frys in rester om du inte vet att du ska äta dem nästa dag.
  • Förvara maten rätt så håller den längre.

Du som har huvudet på skaft kommer att komma på många fler bra saker. Och kom ihåg att allt räknas och att det är summan av alla bra gärningar som blir ett resultat som gör skillnad. Tack för att du läste och tack på förhand för att du hänger på!

Relaterade artiklar