- Friskvård
Dessa aktiviteter får du inte använda friskvårdsbidraget till
Får du använda ditt friskvårdsbidrag till hästsport, golf, sjukgymnastik, fotvård och alla sorters massage? Det är lite snårigt men vi reder ut begreppen!

Ditt friskvårdsbidraget kan användas till en mängd olika aktiviteter. Men det finns också de som inte täcks av friskvårdsbidraget. Skatteverket och din arbetsgivare bestämmer vilka aktiviteter som är godkända och vilka som inte är det.
Skatteverket listar alla aktiviteter som arbetsgivaren kan erbjuda skattefritt. Därefter är det upp till din arbetsgivare om de vill vara strängare eller inte, om de exempelvis inte vill erbjuda golf trots att Skatteverket nu godkänner det. Oftast brukar dock inte arbetsgivaren sätta egna regler utan helt enkelt förhålla sig till de aktiviteter Skatteverket godkänner.
Så får du använda ditt friskvårdsbidrag till golf, massage, naprapati, personlig träning och liftkort? En mängd aktiviteter är mer eller mindre relaterade till träning, kost och motion och hamnar i en gråzon för friskvårdsbidrag. Vi benar ut vad som gäller.
Inga av dessa aktiviteter är tillåtna som friskvård:
- Agility
- Babysim
- Biljard
- Bindvävsmassage
- Dart
- E-sport
- Fallskärmshoppning
- Fiske
- Forsränning
- Fotvård
- Friluftsaktiviteter och naturupplevelser
- Hyra av redskap oberoende av aktivitet
- Hästkörning
- Jakt
- Kiropraktik
- Sjukgymnastik eller fysioterapeutisk behandling
- Självförsvarskurs
- Skytte – till exempel laserskytte, lerduveskytte, pistolskytte
- Kurser för behandling av sömnproblem
- Tester – avancerade konditionstester, syreupptagning, mjölksyra etc.
- Välgörenhet – att ge friskvårdsbidraget till välgörenhet
- Äventyrsbad
Vid en första anblick kanske inte listan är så iögonfallande. Det är enkelt att argumentera för att de flesta aktiviteterna har en tveksam koppling till friskvård, träning och motion. Men om man börjar jämföra mot vissa aktiviteter som är godkända är det lättare att bli förvirrad.
Friskvårdsbidrag – ridning och hästsport
Ridning är godkänt som friskvårdsaktivitet. Likaså hästhoppning och hästpolo. Däremot är inte hästkörning godkänt. Beror det på att man sitter på en vagn och inte på hästen? Eller baseras det på att de första tre främjar fysisk rörelse och är fysiskt utmanande? Vi vet inte men oavsett anledning gäller det att hålla på med rätt hästsport för att kunna använda sitt friskvårdsbidrag till aktiviteten.
Friskvård och massage
Även när det kommer till massage gäller det att välja rätt massagebehandling. Generellt är massage en godkänd friskvårdsaktivitet. Om det däremot står bindvävsmassage (en speciell djupgående massage) på kvittot finns det risk att du blir nekad användning av friskvårdsbidraget. Just den massageformen är nämligen inte godkänd som friskvård av Skatteverket.
Sjukgymnastik, kiropraktik och naprapati – friskvårdsbidrag
Behandlingar som utförs av sjukgymnaster/fysioterapeuter, kiropraktorer eller naprapater täcks inte av friskvårdsbidraget. Däremot om de utför lättare massage på dig, som inte är en regelrätt behandling, så täcks det. Återigen gäller det att ha koll när du väljer behandling om du vill utnyttja ditt friskvårdsbidrag.
Fotbad men inte fotvård
Enklare fotbehandlingar som fotbad och fotmassage är okej, men inte fotvård. Var går gränsen egentligen? Svårt att säga, så dubbelkolla med din arbetsgivare och/eller skatteverket om du vill vara på säkra sidan. Alla former av pedikyr och skönhetsbehandlingar nekas dock.
Ingen friskvård för utrustning
Du får heller aldrig använda ditt friskvårdsbidrag för att köpa eller hyra utrustning, oavsett om det är utrustning till skidåkning, hästsport, fotboll eller gym. Aktiviteten spelar ingen roll, tumregeln är att du får stå för den utrustning du behöver eller vill ha själv.
Vill du veta mer om friskvård, vad som ingår och hur det hanteras? Läs mer här: Friskvårdsbidrag