Vår historia

Att ge sina anställda en bra, och subventionerad, lunch är inget nytt. Doktor Winchendron delade ut måltidskuponger till sina anställda i Storbritannien redan i början av 1950-talet, helt ovetandes om att han skulle bli en av våra stora idoler. Kupongerna tog sig så småningom över sundet till Frankrike där namnet blev Ticket Restaurant och längre fram skulle våra vägar komma att korsas.

Småfranska

I Sverige dök de första lunchkupongerna, Rikskuponger, upp i början på 1970-talet. Initiativet kom från Eurocard Nord AB och regeringen, som i olika folkhälsoundersökningar sett ett utbrett lunchslarv, applåderade och såg till att kupongluncherna subventionerades. Tio år senare dök en fransk konkurrent upp, Accor Services, och deras blotta närvaro tvingade oss att bli bättre och bättre. Och bra blev vi, så pass att de efter fem år köpte upp oss. Bonjour, sa vi och kände oss både peppade och lite småfranska.

Globalt och lokalt

2011 köps vi upp av Edenred som, och häng med nu, i sin tur ägs av Accor och som året innan delats upp i de två bolagen AccorHotels och Edenred. Hotelldelen har över 20 olika varumärken, allt från Ibis till Marriott och Hilton, och är därmed ett av världens största företag inom hotell- och turistanläggningar. Edenred däremot är specialiserade inom ”Prepaid corporate services” och finns i 45 länder med drygt 8 500 anställda, runt 830 000 kunder inom privat och offentlig sektor, 47 miljoner användare och 1,7 miljoner medlemmar.

Ursäkta röran men vi har byggt om…

Olika omständigheter som har med varumärkesstrategier, globala beslut och digitalisering att göra, har gjort att vi har gått från namnet Ticket Rikskuponger till Ticket Rikskortet och senare tillbaka till Ticket Rikskuponger. Men då vi nu lanserar fler produkter för att göra arbetslivet mer förmånligt och motiverande för de anställda, kommer vi framöver att kort och gott heta Edenred.

Vi high fivar doktor Winchendron och säger tack för att du tänkte på dina anställdas lunchvanor och hälsa. Vi lovar att vi även fortsättningsvis kommer att hålla både hårt och stolt i stafettpinnen!