Kötta på eller go green?

Att äta mer växtbaserat blir allt vanligare. Av flera skäl. Användning av antibiotika och kemiska bekämpningsmedel, dåligt reglerade djurskyddslagar i vissa delar av världen och en ökad medvetenhet om vad vi som människor mår bäst av att äta, bidrar. Men också, så klart, vad planeten mår bra av.

Kor och grönsaker

Brasiliansk soja till svenska kycklingar

Kött och andra animalier är de livsmedel som mest påverkar vår miljö. Globalt orsakar livsmedelssystemet cirka en fjärdedel av alla växthusgasutsläpp samtidigt som det hotar den biologiska mångfalden. Så till exempel förstör odlingen av soja som används till djurfoder, både skog, gräsmarker och savanner. Det i sin tur påverkar viktiga ekosystem, bland annat vattenförsörjning. Och när man tänker på att soja från Brasilien ges till svenska kycklingar, förstår man också att världen kanske inte är så stor. Och att det ena ger det andra. Ofta på ett mindre önskvärt sätt.

Är charkbrickans dagar räknade?

Det finns många sätt att äta mer hållbart. Bland annat genom att öka mängden växtbaserat och, om du vill äta kött, välja ekologiskt naturbeteskött. Att dra ner extra mycket på chark är också bra för hälsan, så snåla gärna med rökt skinka, salami och korvar som till exempel chorizo. Det finns massor av bra smaker och källor till näring i ett kök utan kött, tips och mer fakta hittar du här.

Jorden – the one and only

Att hitta nya vanor, oavsett vad det handlar om, tar tid. Och frågar du vår planet, är det lite brådis med just våra matvanor. Men kom ihåg att varje förändring i rätt riktning, räknas. Testa dig fram. Bli mer medveten. Gör val som gynnar miljön. Hitta nya smaker och kombinationer. Alltså – kötta på. Men helst utan att blanda in så mycket kött.

Källor:
wwf.se
livsmedelsverket.se
medvetenkonsumtion.se

Relaterade artiklar